Interview: Oogst Sieraden

De dames van Oogst Sieraden waren al een hele tijd de proefkonijnen van Routeselector. Gelukkig zijn ze daarbij niet gewond geraakt. Tijd voor een plekje in de spotlight.

Op een dag heb je het, je wordt goudsmid.

Lotte:

Ja, eigenlijk was het puur toeval, veel HBO studies waren vol. Het werd of meubelmaken of goudsmeden. Eigenlijk wilde ik industriële vormgeving studeren, maar ik was veel te jong voor zo’n serieuze studie. Ik wilde lekker met m’n handen werken.

Ellen:

Mijn studie moest praktisch zijn, een beetje afgekaderd. Kunstacademies vond ik te vaag. Tijdens een tentoonstelling voelde ik een klik toen ik goudsmeden zag. In Nederland is er maar een opleiding daarvoor, die zit in Schoonhoven, er is daar verder ook geen bal te doen dus iedereen leerde elkaar snel kennen. Wij ook.

En daarna lonkte de grote stad?

Na het afstuderen hadden we allebei verschillende jaren gewerkt. Het kriebelde om zelf een winkel te gaan starten. In Utrecht hadden we ons eerste atelier van 3×3 m2. Dat ging goed, maar Utrecht vonden we te studentikoos. Het was allemaal zo net en strak, dat klopte niet met ons werk dat veel uitgesprokener is. Na veel onderzoek kwamen we uit bij Amsterdam en met name in dit stukje van de Jordaan, de energie is hier veel meer aanwezig en alles is wat vrouwelijker en eleganter. We moesten lang zoeken voor de juiste locatie, maar het is nu helemaal hoe het moet zijn.

Twee smeden die gaan samenwerken, hoe gaat dat?

Ellen begint 3 weken van tevoren met een ontwerp en ik 1 dag. Er borrelt bij mij nog niks als ik eerder begin. Zij werkt vanuit krabbels op papier en ik vanuit foto’s. De productie verschilt ook totaal. Ik hou me strikt aan het ontwerp en Ellen wijzigt dingen terwijl ze het product maakt. We moesten best wennen aan onze verschillende werkwijzen, maar we weten nu van elkaar dat het uiteindelijk goed komt.

Wat komt er zoal uit jullie handen?

We maken collecties maar het grootste deel is maatwerk. We sturen aan op een ontwerp dat vanuit onszelf komt. Dus niet puur uitvoerend, maar op basis van gesprekken met de klant. Laatst kwam er iemand langs die een noot had meegebracht uit Cuba waar hij een ring van wilde laten maken.

Inspiratiebronnen?

We hebben een zwak voor vervlogen tijden en oude sferen. Stijlen en stromingen waar tijd er niet toe deed en waar veel aandacht werd besteed aan verfijnd handwerk en materialen. We kijken nooit naar sieraden voor inspiratie, maar vooral naar natuur en nostalgie.

Waar dagdromen jullie over?

Werken met luxe materialen zoals diamanten en parels! En onze vrijheid uitbouwen door grootser te werken. We zouden bijvoorbeeld graag een sieradenlijn opzetten voor een couturier. Het is een fijne gedachte dat alles open staat en er veel dingen kunnen ontstaan. Er valt bijvoorbeeld nog veel te leren, ook van andere goudsmeden. Dingen als etsen en het combineren van technieken en materialen. §

Waarom moeten mensen naar Oogst?

We hebben een eigen signatuur en zijn gebrand op details en aandacht voor kleine dingen. Onze persoonlijke benadering is anders dan anderen. We starten met een open gesprek en alle vragen worden serieus genomen. We verwijzen ook door als we voelen dat de vraag van een klant niet 100% bij ons past. Als iemand ons werk ziet en het spreekt aan is de keuze vaak al gemaakt. Die klik is voor ons erg belangrijk, we kunnen geen Oogst stuk maken zonder de ingrediënten van de klant.

We leggen de emotie van het verhaal van de klant vast in het sieraad zodat het doorgegeven kan worden. Die emotie moet ervoor zorgen dat je het altijd om wil hebben, pas dan wordt het een lijfstuk dat past bij je persoonlijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *